Friday, December 22, 2006

Television / Marquee Moon



Television, özgünlüğü, yaratıcılığı ve birçok gruba esin kaynağı olması bakımından 20.yüzyılın en önemli topluluklarından biri. Toplamda sadece üç stüdyo albümü yapmış olmasına rağmen bu sıfatları kendisinde toplayabilmiş bir ekip, Television.
Grubun tarihi, okuldan arkadaş olan Tom Verlaine ve Richard Hell’in (Bu iki soyadın ilki meşhur Fransız şairden alınmış, ikincisi ise kim bilir hangi cehennemden...) Delaware’den New York’a kaçışlarıyla başlar. 1973’te müzik yapmaya karar verdiklerinde ise, John Coltrane hayranı Verlaine gitara, nihilist punk şairi Hell ise bas gitara geçer. Ardından davulcu olarak Billy Ficca, ikinci gitarist olarak da Richard Lloyd gruba katılınca Television oluşur.
Dönemin birçok punk-rock grubuna ev sahipliği yapan efsanevi CBGBs’deki 31 Mart 1974 tarihli konserleriyle Television, NY’un punk sahnesine, yerleşik kalıpları kırarak, yepyeni bir gitar anlayışıyla girer. Verlaine ve Lloyd, doğaçlamalarına garage rock’ın enerjisini ve blues riff’lerini katar; rock ve caz etkili, karmaşık ve duygu yüklü gitar anlayışlarını müziklerinin merkezine yerleştirirler. 1975 yılında Hell’in yerine, Verlaine’in isteğiyle Fred ’Sonic’ Smith gruba katılır.
Television’ın ilk albümü “Marquee Moon” 1977 yılında yayımlandı. Bu albüm, 30. yılına girerken birçok punk, post-punk ve new-wave grubunu etkilemiş durumda, ki bunların arasında Sonic Youth’u, Echo and the Bunnymen’i, ve Lloyd Cole’u da gösterebiliriz. “24 ayar, deha işi bir çalışma” olarak değerlendirilen albüm ticari olarak aynı başarıyı gösteremedi (Albümdeki 10 dakikalık “Marquee Moon” parçası, rock tarihinin en güzel sololarından birini içinde barındırır).
Bu efsane albümün hemen ardından, 1978’de “Adventure” yayımlandı. İyi ama ticari açıdan yine zayıf olan albümün başarılı turnesinde ise Television artık bir Tom Verlaine Grubu’na dönüşmüştü. Aynı yıl Television’ın ekranı karardı, ta ki 1992 yılında grup yeniden toplanana kadar. Üçüncü albümlerinin ardından grup 1993’te dağıldı; ancak, toplamdaki kısacık ömrüne rağmen rock tarihinde kalıcı olarak yerini almıştı bile.

No comments:

Kuyan-Bulak Halı Dokumacıları Lenin'i Onurlandırıyor

Sık sık ve cömertçe onurlandırılır Yoldaş Lenin. Büstleri vardır ve heykelleri. Kentlere ve çocuklara verilir onun ismi. Konuşmalar yapılır ...